Fietsen rond Alkmaar: schatkist vol verhalen & EK Wielrennen 2019

0
Alkmaar

Veel te zien in de Alkmaarse binnenstad & volop afstapadresjes

Alkmaar ligt midden tussen de polders, natuur, duinen en het strand. De befaamde kaasstad is dan ook het vertrekpunt is van veel mooie fietsroutes. Deze uit FietsActief nummer 6 bijvoorbeeld. De karakteristieke binnenstad vormt bovendien het prachtige decor voor het EK Wielrennen volgende week!

Route Alkmaar

De gratis streekgids bij FietsActief nummer 6 staat helemaal in het teken van Alkmaar, inclusief afwisselende route. Je rondje Alkmaar kan niet mis, want je begint in de stad en je komt er ook weer terug. Wellicht om in het bruisende stadshart nog een terrasje te pakken.

Daarvoor heb je rondgetoerd door schattige polderdorpjes zoals Schermerhorn, waar het ‘kleinste huisje‘ 27 m2 meet en waar een heel gezin woonde. Verder kom je onder meer langs het historische Museummolen, langs de inspirerende beeldentuin en het museum van Nic Jonk in Grootschermer, langs ‘het kleinste snoepwinkeltje’ van Bram & Aagie in Graft, en Museum In ’t Houten Huis in pittoresk De Rijp. Via Driehuizen en Stompetoren keer je vol verhalen terug naar Alkmaar.

En dán kun je kiezen. Trap je meteen door voor de andere lus, of bewaar je die voor de volgende dag? Het is een heerlijke duintocht die leidt naar Egmond aan Zee. Omgekeerd kan ook natuurlijk: eerst naar het strand en dan de polders door. Hoe dan ook telt de gehele route 70 kilometer.

FietsActief nummer 6 met streekgids en route Alkmaar bestel je HIER 

Alkmaar

Alkmaars buitengebied: gevarieerd & weids

EK Wielrennen

De route Alkmaar loopt ook over de beroemde Munnikenweg. Deze kasseienweg begint aan de rand van de stad en heeft een cultstatus onder wielerliefhebbers. Vandaar dat het EK Wielrennen  – van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar – een prominente plek heeft voor deze weg vol kinderkopjes. Het is een prachtige plek om de wegwedstrijden te gaan bekijken: spektakel gegarandeerd. Laurens ten Dam, ambassadeur van het EK Wielrennen 2019, bedacht samen met trainingsmaatje Niki Terpstra het uitdagende parcours!

 

Alkmaar

Laurens ten Dam op de 800 jaar oude kasseienstrook op de Munnikenweg

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie