De Spaak, nieuwe podcast over gewoon fietsen

0

podcast

Mocht je nog niet weten wat een podcast is? Dat leggen we zo uit. Ze schieten in ieder geval als paddenstoelen uit de grond en hebben allerlei onderwerpen. De Spaak is een podcast die gaat over gewoon fietsen. Iets wat eigenlijk heel bijzonder is, luister maar…

Podcast over fietsen

Allereerst: een podcast is een geluidsbestand dat je kunt streamen of downloaden op je smartphone of computer. Verschillende nieuws- en mediamerken bieden (zeer) regelmatig podcasts aan. Deze ‘afleveringen’ kun je beluisteren waneer je wilt en verschillen daarmee van live-radio. Ook speelt radio in op actualiteit en entertainment, en bieden podcasts meer verdieping, context en achtergrond. Vaak is een vaste spreker of presentator in gesprek met verschillende gasten of experts.

De Spaak is de eerste podcast over gewoon fietsen. Podcasts over wielrennen zijn er bijvoorbeeld al veel en richten zich op de amateurwielrenner zelf of op de profsport. Over gewoon fietsen werd nog niet gesproken, terwijl het in ons land met meer fietsen dan inwonders dé manier is om van A naar B te komen en het vervoersmiddel in populariteit alleen maar toeneemt.

Nederland fietsland

Zoals de makers het omschrijven: We zijn er trots op dat Nederland bekend staat als fietsland. Hebben allemaal een mening over de vouwfiets, de elektrische fiets en de Swapfiets. Maar ondertussen vinden we fietsen toch vooral héél gewoon. Terwijl het eigenlijk best bijzonder is. Ga maar na: de fiets is een eenvoudige en betaalbare oplossing is voor de complexe problemen waar we mee kampen in onze overvolle steden. Steden waar veel wordt gefietst zijn vaak stiller, schoner, veiliger en fijner. Met de fiets zoef je niet anoniem over het asfalt maar kom je elkaar nog eens tegen op straat. Als je om een boodschap moet, parkeer je ‘m zo voor de deur. 

De Spaak is de eerste podcast over het ‘gewone’ fietsen in Nederland. Verwacht geen gespierde taal over het bedwingen van vijf bergen op één dag, een gruwelijke valpartij of onvervalste wielerromantiek. Integendeel. In de Spaak gaat het over vanzelfsprekende zaken die bijzonder zijn. Over het appverbod voor fietsers, over insecten en ander rondvliegend spul rond je hoofd, over het wel heel snelle succes van Swapfiets.

podcastJeroen Dirks maakt de wekelijkse podcast voor de NTR. Hij maakte eerder de NPO Radio 1-programma’s Fietsend het jaar uit! en de Nacht van de Fiets. Voor de Spaak werkt hij samen met fietsexperts van de Universiteit van Amsterdam en de Fietsersbond. Luisteren en abonneren op de afleveringen doe je HIER

 

 

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie