8 tips voor een mooie foto van je fietsrit

0

Als je ermee kunt omgaan, zijn de foto’s gemaakt met een echte camera natuurlijk niet te versmaden. Heb je onderweg alleen je smartphone bij je? Ook daarmee kun je tegenwoordig prima uit de voeten voor een mooie foto van je fietstocht. Helemaal als je deze 8 eenvoudige basistips gebruikt. 

 

 1. Schone lens
  De lens van je telefoon kan snel vies worden, afhankelijk van waar en hoe je je telefoon bewaart. Basispunt één: zorg voor een schone lens.
 2. Stilhouden
  Houd je smartphone stil als je een foto maakt, want de camera is gevoelig voor bewegen, vooral bij minder licht. Houd ‘m daarom met twee handen vast. Lastig? Zet je ellebogen of handen op een stabiele ondergrond.
 3. Scherpstellen
  De camera van je telefoon stelt automatisch scherp. Maar dit kun je ook zelf doen: door op het scherm te tikken op het onderwerp dat je scherp wilt hebben (voorgrond/achtergrond), focust de camera daarop en past de belichting aan.
 4. Inzoomen
  Inzoomen met je mobiel op een onderwerp is geen goed idee. Feitelijk vergoot je slechts, krijg je een lagere resolutie en een korrelig beeld. Zoom in door fysiek dichter bij je onderwerp te komen.
 5. Timer
  Op de meeste telefoons zit een timerfunctie waardoor je ook zelf op de foto kunt met je onderwerp(en) of medefietser(s). Zet de telefoon neer op een veilige plaats, stel de timer in op 3 of 10 seconden en hollen maar..
 6. Horizon
  Onderwerp precies in het midden en de horizon ook? Zorg liever voor meer variatie neem je foto’s wat van boven het onderwerp (horizon lager), of meer van onder (horizon hoger). Ook kunnen onderwerpen prima links of rechts op de foto staan. Varieer je standpunt. Door de grid-functie (hulplijnen) op je telefoon aan te zetten, zie je een raster in je scherm dat je hierbij helpt. Probeer bijvoorbeeld je onderwerp(en) op het snijvlak van twee lijnen te zetten.
 7. HDR
  Gebruik bij lastige licht omstandigheden de HDR functie. Hiermee maakt je camera meerdere foto’s met verschillende belichting en bewerkt deze tot één optimale foto.
 8.  Gouden uren
  De mooiste foto’s maak je vaak vroeg in de ochtend of later in de avond door het warmere licht en de minder harde schaduwen: gouden uren!
Deel.

Over de auteur

Geef je reactie