Licht in de duisternis

0

Vanavond deelde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat samen met vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, fietslampjes uit tijdens de jaarlijkse Lichtjesavond in Delft.

Licht!

Tijdens de actie, die mogelijk is gemaakt door het ROV Zuid Holland, werden voorbijgaande fietsers benaderd door de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Ondersteund door twee mobiele fietsenmakers checkten zij de fietsverlichting en zo nodig werd deze gerepareerd. Ook gingen de vrijwilligers het gesprek aan over het belang van duidelijke fietsverlichting. Uit onderzoek* blijkt dat 95% van de fietsers aangeeft het gevaarlijk te vinden om zonder verlichting te fietsen. Toch geeft 14% toe toch zonder fietsverlichting de straat op te gaan. Vanavond in Delft werden voorbijgangers gewezen op het belang van goede fietsverlichting. Het veiligste is om gebruik te maken van vaste fietsverlichting, liefst voorzien van het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). Losse lampjes geven minder licht en zijn soms onzichtbaar, omdat ze sneller naar beneden schijnen of ergens onder zitten. Als noodoplossing om veiliger naar huis te fietsen bij uitval van de vaste verlichting zijn ze wel bruikbaar.

VVN

Minister Cora van Nieuwenhuizen ging samen met de vrijwilligers op pad: ‘Het Lichtjesfeest in Delft is vooral erg gezellig. Licht op de fiets is pure noodzaak. Want als mensen je zien, voorkom je ongelukken. Dus ik roep iedereen op: Zet een lichtje aan en ‘Val op!’. ‘Wij willen als Veilig Verkeer Nederland de fietsers bewust maken van de noodzaak van goed werkende en duidelijk zichtbare fietsverlichting. Onze vrijwilligers controleren jaarlijks meer dan 200.000 fietsen. Zichtbaarheid in het donker is en blijft een zorg en daarom zijn deze acties belangrijk om jaarlijks uit te voeren; aldus Alphons Knuppel, Directeur Veilig Verkeer Nederland.

 

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie