Wat drink je op de fiets als het warm is?

0

Is het heet, dan ben je geneigd koude dranken te drinken. Heerlijk kan dat zijn! Wel schijnt het effect averechts te zijn: een koude drank zou je lichaamstemperatuur tijdelijk laten dalen. Je interne thermostaat, die continu je temperatuur in de gaten houdt, zorgt dan dat je lichaamstemperatuur wat stijgt, waardoor je het extra warm krijgt.

Daarom zou het beter zijn om warme of lauwwarme thee te drinken. De hitte daarvan zou voor een tijdelijke verhoging van je temperatuur zorgen. Je lichaam zet je thermostaat dan wat lager. Ook kun je door het drinken van een (lauw)warme drank meer gaan zweten. Zweten is een manier voor het lichaam om warmte kwijt te raken. Wel kun je het daardoor eerst wat warmer krijgen voor je afkoelt. Het zweet kan je letterlijk even uitbreken.

Wat voor jou het beste werkt, of wat je prettiger vindt, is persoonlijk. Sommige mensen hebben het snel warm door het fietsen anderen wat minder. Sommige fietsers goed tegen warmte, andere niet. Neig je naar een lauwe of warme drank, dan zit je wel goed met dit weer. Het water in je fles of bidon is in een mum van tijd op temperatuur.

Houd je het liever koel? Dan kun je:
– Je bidon of fles voor de helft vullen met ijsklontjes en pas uit de koelkast halen op het moment dat je vertrekt.
– Je  bidon of fles in een natte (vochtige) koude sok of lap wikkelen, dan blijft de boel langer koud. Eventueel doe je onder de sok of lap ook nog een laagje aluminiumfolie.
– Een geïsoleerde fles of bidon gebruiken. Bijvoorbeeld deze van:
Decathlon, Camelbak of Hydroflask. Maar online vind je er natuurlijk nog veel meer.

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie