Pech onderweg? 10 tips & de Fietspas

1
Dikke domper als je lekker een tocht aan het rijden bent: pech onderweg. De panne kan in vele vormen tot je komen, van tandwiel tot trapper, maar de bekendste is toch wel de lekke band. En voor e-bikes een tegensputterende accu. Helemaal voorkomen kan niet. Wel kun je je zo goed mogelijk voorbereiden. 10 tips.

Lek rijden voorkomen?

1. Je weet nooit wat je tegenkomt op het wegdek. Hoewel banden die 100 procent anti-lek zijn nog niet bestaan, kun je wel kiezen voor een goede kwaliteit buitenband met speciale anti-lekbescherming.
2. Kies ook voor een goede kwaliteit binnenband!
3. Pomp je banden goed op en rijd met voldoende bandenspanning. Slappere banden buigen sneller door wat scheurtjes in de hand werkt.
4. Controleer voor je gaat rijden je buitenbanden op slijtage, denk aan scheurtjes en droge delen.
5. Veeg na het rijden je banden schoon met een doekje. Zo verwijder je scherpe stukjes in of op je band.

Een lege accu voor zijn?

1. Bereid je route voor: tref je er veel stoplichten, tegenwind, heuvels, een onregelmatig wegdek en is je fiets zwaar beladen met tassen vol picknicklekkers? Dan kost vooruitkomen je fietsaccu meer energie en is deze sneller leeg.
2. Heb je al vaker het idee gehad dat je accu snel leeg is? Zoek uit of je lader (nog) goed werkt. Zonder goede lader geen goed geladen accu.
3. Laat controleren of je accu niet versleten is. De levensduur van accu’s loopt erg uiteen, maar is in ieder geval afhankelijk van hoe vaak je deze oplaadt.
4. Elke accu heeft last van zelfontlading. Laad deze daarom eens per maand op.
5. Neem je lader mee: onderweg zijn genoeg oplaadpunten te vinden!

Zorgeloos onderweg

Wil je gewoon lekker fietsen en heb je geen zin in zorgen en allerlei gedoe? Ga dan voor de Fietspas van de ANWB. Bij pech bel je met de ANWB Alarmcentrale die zo snel mogelijk de Wegenwacht naar je toe stuurt. Op welk type (elektrische) fiets je ook rijdt, 24 uur per dag, 7 dagen per week (ook op zondag) en waar je ook bent in Nederland en in België. Is reparatie ter plekke niet mogelijk, dan word je met je fiets naar een fietsenmaker of je bestemming gebracht. Dat betekent nooit meer een band plakken.

Kijk op anwb.nl/fietspas voor meer informatie.

Deel.

Over de auteur

1 reactie

Geef je reactie