Veilig op de fiets naar school: nieuw meldpunt

1

Steeds meer ouders brengen de kinderen met de auto naar school. Het gevolg: nog meer drukte en onveiligheid. De Fietsersbond wil die ontwikkeling keren en opent een meldpunt voor onveilige situaties op de schoolroute. Met die meldingen gaat de bond aan de slag om routes veiliger te maken.

Waarom vindt de Fietsersbond veilige schoolroutes zo belangrijk?
1. Minder ongelukken. Kinderen leggen jaarlijks duizenden kilometers af op weg naar school. Hoe veiliger de route hoe minder ongelukken.
2. Ervaring opdoen. Na de basisschool moeten kinderen vaak een eind fietsen naar de middelbare school. Fietsen naar de basisschool is een goede oefening om veilig zelfstandig in het verkeer op pad te gaan.
3. Betere schoolprestaties. Fietsen heeft een positieve invloed op de leerprestaties van kinderen positief. Uit onderzoek blijkt namelijk dat fietsers helderder denken, creatiever zijn en zich beter kunnen concentreren.

Wat gaat de Fietsersbond met de meldingen doen?
De lokale afdelingen van de Fietsersbond gaan aan de slag met de knelpunten die ouders en kinderen doorgeven op het nieuwe meldpunt. De route naar school is voor veel kinderen best ingewikkeld. Auto’s rijden vaak hard, kinderen moeten drukke wegen oversteken en hebben door bijvoorbeeld geparkeerde auto’s minder goed zicht op het verkeer.

Fietsende schoolkinderen leren beter
De fietser zet het lichaam in beweging én ook de hersenen. Fietsers krijgen in het geheugencentrum hippocampus zelfs nieuwe hersencellen aangemaakt, die ook nog eens sneller groeien. Na een fietstochtje naar school kun je gemakkelijker leren en beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen en tieners naar school fietsen. En juist dat is een punt van zorg: steeds meer scholieren hebben geen fiets of gaan met de auto naar school. Een gemiste kans!

Zelfstandig fietsen
De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich ook sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Kinderen die met de fiets naar school gaan, hebben een beter waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is beter, hun motoriek is wordt beter ontwikkeld, en ze kunnen de risico’s in het verkeer beter inschatten. Zij kunnen dit volgens de Fietsersbond het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. Een verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn dan noodzakelijk.

Uniek in de wereld
Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te laten gaan. “Je kan best stellen dat het fietsende schoolkind onderdeel is van ons cultureel erfgoed”, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Daar mogen we heel trots op zijn! Laten we ervoor zorgen dat onze kinderen lekker blijven fietsen. Het is gezond, het maakt je blij en zelfstandig”.

Meldingen kunnen geplaatst worden op fietsersbond.nl/meldpuntschoolroute

Beeld: Fietsersbond

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Ed Jansen op

    Goed initiatief! Wat ik mis, ook op de plaatjes, is het advies om kinderen (en ouders) ook aan te sporen om helmpjes te dragen. Ervaring heeft bewezen dat die gewoonte veel ellende kan besparen. En ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan.

Geef je reactie