Veilig gebruik van smartphone op de fiets – dankzij een app

0

Je ziet het steeds meer: fietsers die meer op hun smartphone kijken dan op de weg. Ook steeds meer kinderen rijden zo rond. Levensgevaarlijk. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland een game gelanceerd die jongeren bewuster maakt van het gevaar van smartphonegebruik tijdens het fietsen.

VVN heeft in opdracht van de gezamenlijke provincies (IPO) de game WheeliePop ontwikkeld. Hiermee wordt het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets spelenderwijs vergroot. Het idee is een daadwerkelijke gedragsverandering bij jongeren los te maken.

Oproepen negeren

In de app ga je de strijd aan met een smartphonefabrikant om je vrienden te redden. Je fietst langs weilanden, over wegen door de stad en zelfs over een lopende band in de smartphonefabriek. Onderweg ontwijk je alle obstakels die je tegenkomt. Appjes of telefoontjes die je binnenkrijgt moet je negeren: zolang het je lukt om niet op de oproepjes te reageren, ga je als een speer. Het lijkt te werken. Uit een test onder jongeren is gebleken dat spelers van WheeliePop minder vaak vinden dat even snel een bericht beantwoorden op de fiets best kan.

Bewustwording

De game is ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 16 jaar, maar ook voor jongere of oudere fietsers is het een goede manier om zich bewust te worden van de gevaren. Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn het vaakst slachtoffer in het verkeer doordat zij zich laten afleiden door hun smartphone .Risicogedrag komt meer voor bij pubers, de invloed van vrienden wordt groter, maar middelbare scholieren leggen ook grotere afstanden af op de fiets dan jongere kinderen.

Met deze game geven provincies en Veilig Verkeer Nederland invulling aan het convenant ‘Veilig gebruik smartphones in het verkeer’ dat zij samen met andere overheden en maatschappelijke partijen sloten. 

De game is gratis beschikbaar via Google Play en via de Appstore.

 

Beeld: VVN

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie