Terug naar de essentie – Route Den Dolder

0

Honderd jaar geleden werd De Stijl opgericht, een kunststroming met architect Gerrit Rietveld als belangrijke vertegenwoordiger. Net als schilder Piet Mondriaan abstraheerde hij zijn ontwerpen, met strakke lijnen en primaire kleuren. Een tocht langs zijn futuristische erfenis…

Stel je voor. Het is 1920 en jij betrekt een rijtjeswoning aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Aan het einde van de straat loop je zo de polder in. De huizen ogen wat somber, maar zijn best modern. Ze hebben zelfs een erker, om zo veel mogelijk zon in de woonkamer toe te laten.
Vanachter de vitrage kijk je in 1924 argwanend naar het vreemde bouwwerk dat aan het einde van de straat verrijst, het nieuwe woonhuis van de eigenzinnige Truus Schröder. Speelse witte vlakken lijken in de lucht te zweven. En de felgekleurde accenten en immens grote ramen lijken uit een volgend millennium te komen. Zelfs nu nog oogt het Rietveld Schröderhuis uiterst modern. Inmiddels is de stad gegroeid en kijkt de hoofdgevel, aan de zijkant van het huis, niet meer vrij uit over de weidse polders. Maar dat er in die tijd veel groen moet zijn geweest, kun je je best voorstellen.

Voordat je bij het beroemde huis arriveert, fiets je vanuit Zeist een tijdje door het afwisselende groen van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Slingerend volg je grotendeels de Kromme Rijn, totdat je halverwege arriveert bij Theehuis Rhijnauwen, dat stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen de gemeente Utrecht de landgoederen opkocht, moest deze uitspanning een rustpunt worden voor de burgerij. En dat is het nog steeds. De sfeer is er ontspannen, zeker in de boomrijke tuin die uitkijkt op het landschap van de Kromme Rijn.

De temperatuur is aangenaam voor de tijd van het jaar. Reden voor de eigenaressen van de ijscowagen Ik Smelt Voor Jou om niet ver daar vandaan, voor het eerst dit voorjaar, de luifel van hun oldtimer te openen. Grote kunst-ijsco ervoor, paar stoeltjes ernaast en nu maar wachten op de fietsers die bij de zuurstokroze auto halt houden. Architect Gerrit Rietveld zou gruwelend zijn doorgereden. Voor hem waren destijds alleen de primaire kleuren geel, rood en blauw belangrijk, samen met zwart, wit en grijs.

Lees het volledige verhaal van de route Den Dolder in FietsActief 1-2017. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Startpunt: Parking achter Station Den Dolder
Afstand: 58 km
GPS: Route Den Dolder

Terug naar de essentie – Route Den Dolder
Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie